Često postavljena pitanja

Za Korisnike

Ako u LDAP imeniku imate unesene višestruke brojeve telefona ili elektroničke adrese, eduAdresar će prikazivati samo jedan podatak i to onaj koji je naveden kao prvi u nizu.

Ako želite da se prikazuje podatak koji je drugi ili treći u nizu molimo da u LDAP imeniku izmijenite redoslijed unosa podataka.

Lokalni (kratki) telefonski broj prikazuje se nakon što se prijavite u eduAdresar portal (kliknite na poveznicu PRIJAVI ME u gornjem desnom kutu), ali samo za djelatnike koji također pripadaju Vašoj ustanovi.
Molimo da nakon izmjene podatka u LDAP imeniku pričekate 15 minuta kako bi se promjena propagirala u eduAdresar.

Postoje dva tipa pretraživanja adresara:

  • Globalni - pretraga se vrši na razini cijelog adresara tj. pretražuju se podaci svih ustanova koje su pristupile usluzi. Globalnom pretraživanju adresara pristupa se s početne stranice usluge https://eduadresar.srce.hr
  • Lokalni - pretražuju se podaci samo odabrane ustanove. Lokalnom pretraživanju adresara ustanove pristupa se preko stranice https://eduadresar.srce.hr/ustanove te odabirom željene ustanove.

Načini pretraživanja adresara jednaki su bez obzira na tip pretraživanja. Za uspješnu pretragu potrebno je unijeti minimalno tri znaka. Pretrage podataka u adresaru moguće su prema:

  • Imenu - npr. Ivan
  • Prezimenu - npr. Horvat
  • Imenu i prezimenu - npr. Ivan Horvat
  • Broju telefona - 016165527 ili 38516165527 (primjer za ustanovu u ZG tel. numeraciji)
    Napomena: niz brojeva mora biti upisan bez razmaka.
  • Nazivu službe - npr. Referada

Dodatne informacije npr. lokalni/kratki broj djelatnika na ustanovi, dostupne su prijavljenim djelatnicima prilikom pretrage podataka, ali samo unutar vlastite ustanove.

Korisnički podaci koje eduAdresar prikazuje dobiveni su iz LDAP imenika ustanova te je LDAP imenik jedino mjesto u kojem se ti podaci mogu promijeniti.

Kako biste ispravili ili unijeli dodatne podatke, za koje nisu potrebne administratorske ovlasti, prijavite se u LDAP imenik matične ustanove (Na ovom popisu kliknite na domenu Vaše ustanove) te upišite ispravne podatke.

Za promjenu podataka u LDAP imeniku za koje su potrebne administratorske ovlasti kontaktirajte administratora LDAP imenika na Vašoj ustanovi.

Za administatore

Prijavite se kao administrator - kliknite na "Prijava za administratore" u donjem lijevom kutu, ili ovdje. Nakon što se otvori admin sučelje, kliknite na gumb "Dodaj novu službu".

U pravilu, eduAdresar prikazuje podatke o svim djelatnicima s ustanove. Međutim, moguće je isključiti prikaz pojednih djelatnika.

Prijavite se kao administrator - kliknite na "Prijava za administratore" u donjem lijevom kutu, ili ovdje. Nakon što se otvori admin sučelje, kliknite na tab "Popis isključenja". Kliknite na gumb "Dodaj novog korisnika na listu isključenja", pronađite djelatnika kojeg želite isključiti iz prikaza u eduAdresaru i kliknite na poveznicu "dodaj na listu iskjučenja".

Podaci o korisnicima se nalaze u LDAP imeniku ustanove. Stoga svi podaci se ispravljaju u imeniku ustanove, odn. preko AOSI sučelja ustanove ili u ISVU sustavu ako je uspostavljena veza ISVU-AAI.

Valja naglasiti da će usluga eduAdresar pirkazati samo prvi podatak ako ih ima više. Npr. ako korisnik ima više e-mail adresa usluga eduAdresar će prikazati samo prvu, najčešće je to službena e-mail adresa korisnika na ustanovi.

Uslugu eduAdresara moguće je koristiti na svim ustanovama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koje su pristupile sustavu AAI@EduHr. Popis ustanova uključenih u sustav AAI@EduHr nalazi se ovdje.